Cholesterol je důležitá chemická substance v organismu, je zapotřebí k metabolizaci tukové složky potravy, pro hormonální rovnováhu a také pro syntézu vitamínu D. Stejně jako se vším ostatním, i u cholesterolu platí za optimální pouze rovnovážný stav, tedy ani málo, ani mnoho. Je-li jej příliš málo, může to způsobit problémy v nervové soustavě, se štítnou žlázou a dokonce to může vést i k neplodnosti. Nadbytek (hlavně toho špatného LDL) se usazuje tam, kde nemá co dělat, tedy převážně uvnitř tepen (arterií), tím se zužuje jejich průměr, zvyšuje se tím pádem logicky krevní tlak, vzniká ateroskleróza, a může to končit i fatálně – mozkovou mrtvicí nebo infarktem.

peruánské Andy

Hlídejte si cholesterol

Živočišné tuky, bílý cukr, alkohol – jedna z hlavních příčin aterosklerózy. Vyměňte vepřový bůček, smažené řízky, uzeniny a bohatou nabídku fastfoodových pochoutek za něco lepšího – za rostlinné (zdravé, nikoli ztužené) tuky, tedy za studena lisované nerafinované BIO oleje, ořechy a semínka. Omezte sladkosti s vysokým glykemickým indexem (sladké limonády, bonbóny, dorty) a alkohol.

Stres – ořechy a BIO panenský olivový olej vám nebude k ničemu, pokud nezatočíte se stresem, alespoň s těmi nejhoršími faktory. Stres totiž přetěžuje nadledvinky a štítnou žlázu, vylučuje se mnoho stresových hormonů, namísto hormonální rovnováhy vzniká dysbalance a tím opět dochází ke zvýšení LDL cholesterolu v krvi.

jižní Amerika

Káva – káva patří mezi nejoblíbenější nápoje dokonce i u některých mladistvých, obsah kofeinu není zanedbatelný ani u černého a zeleného čaje a kolových nápojů, kde je navíc mnoho cukru. Kofein sice „nakopává“, ale nepřirozeným způsobem, kdy zvýší hladinu stresových hormonů, tedy paradoxně prodlouží stres. Chcete-li redukovat špatný cholesterol, raději si dopřejte adaptogeny, jako je Ženšen, Ashwagandha či Rozchodnice růžová (sibiřský Ženšen), a sáhněte po exotickém ovoci Caigua Energie života.

Caigua – je skvělý tip na přirozenou regulaci mechanismu cholesterolu, jde o exotické ovoce dovážené z Peru, jehož bioaktivní složky velmi dobře redukují LDL cholesterol a zvyšují ten potřebný HDL. Pozitivní účinky těchto plodů jsou známy stovky let.